понеделник, 18 юни 2018 г.

Днес е Петдесетница – рождението на Христовата църква

  • Днес  е Петдесетница – рождението на Христовата църква

    Снимка: e-burgas.com

Днес  е Петдесетница (Петдесятница, Пятидесятница) или Ден на Света Троица. Нарича се и Духовден и е голям християнски празник. Той прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-я ден след Възкресението (след Великден). Счита се, че това е празник за раждането на църквата. Ето защо:

След Възнесението апостолите заедно със св. Богородица и десетки вярващи се намирали в постоянна молитва в Сионската горница. В неделята на Шавуот изведнъж се извила вихрушка и самият Свети Дух се явил пред вярващите във вид на огнени езици и ги дарил с божествени дарове. Под влиянието на Светия Дух те започнали да прославят величието на Бога на най-различни езици. Така те били просветлени и готови да тръгнат по света и да проповядват християнството на други народи. Поради вихрушката и шума много жители и посетители на Ерусалим се събрали около сградата. Тогава апостол Петър произнесъл първата християнска проповед, в която прославил величието на Иисус Христос и поканил присъстващите да се покаят. В този ден повече от три хиляди души приели християнската вяра и създали първата християнска общност.

Много от иконите за Петдесетница изобразяват фон на Сионската горница като символ на голямото значение на събитията, надвишаващо времето и мястото, в което са се случили. На Петдесетница вечерната служба и утринното богослужение се съединяват (след света литургия се извършва вечерня). Четат се специални коленопреклонни молитви и в храмовете се хвърля шума като символ на вихъра на Светия Дух. В молитвите на Петдесетница се спомня за починали родители и братя. Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух.

Петдесетница или понеделник на Свети Дух е почивен ден в Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Исландия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Швейцария, Швеция, за разлика от Великобритания, Ирландия, Италия, Испания, Канада, Камерун, Полша, Португалия, както и България, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна и др. Във Франция Петдесетница е официален неработен ден до 2004 г., а от 2005 г. е променен в работен, но неплатен „ден на солидарност с възрастните хора“. От 2008 г. е отново е определен за неработен ден.

Честит празник на всички християни!