понеделник, 18 юни 2018 г.

Честит празник, деца!

  • Честит празник, деца!

    Снимка: Ели Маринова

  • Честит празник, деца!

    Снимка: Ели Маринова

  • Честит празник, деца!

    Снимка: Ели Маринова

Реално и вълшебно, така потребно и безценно камъче е детството и всички негови мигове, към които ще се връщаме докато сме живи.

 Къде по света днес е ден на детето?

В почти всички държави на света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и е по различен начин, свързан с традицията на отделните държави.

Международният ден на децата се чества на 1 юни в почти всички страни от бившия Социалистически лагер. Води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, която се провежда през 1925 г. в Женева (Швейцария). В България става популярен след 1949 г., когато Москва обявява, че 1 юни се приема за Международен ден за защита на децата. В страните с комунистически режими празникът е наричан официално Международен ден за защита на децата. Почти не е придавана политическа окраска при честването му. След промяната на политическата система в тези страни празникът е съхранен. Този ден е един от най-запазените празници за децата.

Във всички градове на страната днес с балони, игри, песни и танци децата показаха колко пъстри и безценни бисери са. Ние ще покажем с кратка фото-разходка как уловихме деня 1 юни с обектива на камерата. И ще споделим частица от мъдростта на писателя Джубран Халил Джубран от книгата му „Пророкът”. Съветваме родителите да прочетат цитата целия. А да го осмислят – когато имат време:

А една жена с детенце на ръце продума:

— Кажи ни нещо за Децата.

А той й рече:

— Вашите деца не са ваши чада.

Те са синове и дъщери на копнежа на живота за живот.

 Идват чрез вас, но не са из вас.

И макар да живеят с вас, не ви принадлежат.

Можете да им отдадете любовта си, но не и мислите си, защото те имат свои мисли.

Можете да им дадете подслон на телата им, но не и на душите им, защото душите им обитават къщата на бъдното, в която не можете да влезете дори насън.

Можете да се стремите към тях, но не се мъчете да ги направите като себе си, защото животът не се връща назад, нито помни вчера.

Вие сте лъковете, които изстрелват чадата ви като живи стрели.”

(Джубран Халил Джубран от книгата му „Пророкът”)