сряда, 23 май 2018 г.

Днес е Световният ден на океана

  • Днес е Световният ден на океана

    Снимка: Ели Маринова

8 юни е международен ден на океана, подкрепен от 700 аквариума, зоологически градини, музеи и организации за опазване на околната среда. Този консорциум извоюва с петиция до ООН официалното обявяване на този ден. Целта е да се информира обществото за всекидневните проблеми, свързани с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне. Това огромно водно пространство възпроизвежда повечето от кислорода в атмосферата, предоставя ни храна, транспорт и забавление. Датата 8 юни е определена по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и от тогава се празнува неофициално. От 2009 година започва официалното му празнуване.

По случай Световния ден на океаните, Института по океанология към БАН ще отвори вратите си за гражданска дискусия по проблемите на световния океан и на Черно море, като част от него, на 8 юни 2015 от 14 до 16 часа, съобщиха от института.

Тази година темата на деня е „Здрави океани, здрава планета”. Основните проблеми на световния океан са:

Влиянието на климатичните промени, свързано с топенето на ледниците, повишаването на температурата на океанската вода и нивото на океана;

Повишаването на киселинността на океанските води, следствие поглъщането от атмосферата на значително увеличените от човешката дейност емисии на въглероден двуокис;

Пластмасовото замърсяване.

Световен океан е общото название на непрекъсната водна обвивка на Земята, включваща всички океани и морета. Световния океан заема 71% от площа на Земята, като средната му дълбочина е 3 790 m, а максималната достига 10 923 m в Марианската падина. Той има огромно значение за живота на Земята.