сряда, 23 май 2018 г.

Честит ден на приятелството!

  • Честит ден на приятелството!

    Снимка: Ели Маринова

Едва ли има човек без приятел. Затова днес би трябвало да празнуват всички. На 9 юни отбелязваме Международния ден на приятелството. Денят е обявен официално за такъв от Общото събрание на ООН. Инициативата е начин младите хора по света, бъдещите държавни ръководители, учени, творци, да си подадат ръка и да загърбят различията. Всички хора по света имат много повече неща, които да ги сближават, отколкото да ги разделят.

Вместо да избояваме дълги и къдрави определения на феномена "приятелство", слагаме приятелска ръка на рамото ви като един скромен, невидим, но верен приятел и ви даваме една идея. Обадете се на свой близък приятел, за да планирате нещо общо за възможно най-близкия момент, в който няма да сте на работа, да спите, да копаете градината или да пътувате по важни дела. Приятелят наистина е оня нешлифован бисер, който ни измъква от емоционални ями, казва ни кога най-много сме сгафили, радва се на същите глупости като нас, смее се на радостите ни и плаче с болката ни.

С близките си приятели живеем общ живот. Те са хората, които са винаги до нас в радост и болка.

Единствените хора, пред които можем да си позволим да бъдем естествени, са приятелите. Те знаят колко ни "струва шапката" и няма защо да играем роли. Което е толкова разтоварващо!

Казват, че истинското щастие в живота, е в дребните радости. А те са най-сладки, когато са споделени с приятели. Да се посмеем заедно, да споделим успеха си, да поклюкарстваме, да има кой да те прегърне, да скитаме заедно, да изпием по една бира, да се похвалим с новата си рокля или да помълчим пред чаша кафе...

няколко силни мъдрости от съкровищницата на вековете за приятелството:

Всеки може да е съпричастен със страданията на приятел, но е необходима много фина душа, за да си съпричастен и с успехите му. (Оскар Уайлд)

Приятелят трябва да е специалист по досещане и запазване на спокойствие. (Фридрих Ницше)

Трябва да помним приятелите си, не само когато присъстват, но и в тяхно отсъствие. (Талес)

Нищо не оскърбява така един приятел, както недоверието: защото какво е приятелството, ако не единство на две души? А къде е това единство без доверие. (Марк Тулий Цицерон)

Приятелят е като второ аз. (Марк Тулий Цицерон)

И докато звъните на най-добрия си проятел, за да му кажете колко много значи той за вас, нека си припомним една от най-най-култовите български песни за приятелството:

Нямам нужда, Нямам нужда от много приятели

- стигат ми двама-трима,

 ала само такива, които в сърцата си

рани от моите болки да имат.

...

 Ала само такива, които,

 гръм ли удари, свят ли помръкне,

 даже и в гроба да знаеш, че някой

рови земята, рови земята да те измъкне.