сряда, 23 май 2018 г.

Йога – пътят към себе си и към здравето

  • Йога – пътят към себе си и към здравето

На 21 юни отбелязваме Международния ден на йога. По предложение на министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, Общото събрание на ООН прие резолюция, с която в края на миналата година която определи тази дата за отбелязването на древната философия. Стотици градове по света организират различни събития. Датата не е случайна - на 21 юни е лятното слънцестоене.

Активни в отбелязването са градове от Австрия, Германия, Франция, Италия, САЩ, Кения. Но отбелязването в България е едно от най-мащабните и обхваща най-много аспекти на хилядолетната система от знания и практики. От 9:00 ч. сутринта до късно вечерта Националният дворец на културата отваря врати за древното учение по йога. Представители на известни школи по класическа йога от цяла България ще демонстрират практики – йога за деца, йога за бременни, йога при различни физически проблеми. Учени ще изнесат лекции по теми, засягащи същността на йога, ще бъде представена холистичната наука за здравето аюрведа. Участват всички школи и организации в България.

Йога е фолософия за себеосъзнаването, което може да бъде постигнато само ако тялото и умът са в баланс и синхронност със съзнанието/душата на човека. Първите писмени сведения за  Йога намираме в най-старите записани религиозни текстове в света – индийската Риг веда от периода 1700 – 1100 пр. Хр., като знанието, което препредава датира от хилядолетия преди това и е предавано от уста на уста.

Медитациите и йога практиките за духовно освобождение се практикуват в Индия в различни йога ашрами. Изследователи твърдят, че по нашите земи са възникнали и фолософията йога, и науката за здравето и баланса Аюрведа. Народните ни традиции водят своето начало още от така наречените Тракийски мистерии, Орфееви розалии и други подобни, които са имали за цел да събудят духовните сили на човека чрез танци, музика, пеене, славословене на Бога, консумиране на определени ритуални напитки и храни и други древни духовни практики.

За съжаление християнската доктрина обявява тези древни български обичаи за езически, безбожни, многобожни, еретични и са били наилствено забранявани, а върху древните български светилища са строени християнски храмове за заличаване на следите от българската древна духовност. Но дори и малкото запазени до днес тракийски светилища говорят за несъмненото познаване на астрологията, земните сили, природните закони, законите на материята и духа.

Нас не ни интересува къде точно е възникнала йога. Погледната от Космоса, планетата Земя няма граници. Ако живеете в столицата и се интересувате от Йога, може да наминете през целия ден в района на НДК. Ако сте в „провинцията”, също нищо не ви пречи поне да посрещнете изгрева подобаващо. Или поне да се докоснете по свой начин до тази древна философия на хармонията между тяло и дух.