сряда, 23 май 2018 г.

Еньовден – магийното денонощие на лечебните билета

  • Еньовден – магийното денонощие на лечебните билета

    Снимка: Ели Маринова

Обзалагам се, вече знаете. Зададе ли се езически празник, плътно до него в календара стои и християнското рождение на някого/нещо. Според Православната църква, на 24 юни е роден св. Йоан Предтеча, който предсказал идването на Исус Христос, а по-късно го кръстил.

Тази нощ ще е специална. За всички хора с отворени сетива. Дали ще го наречем „портал“ във времето или денонощие с особено силно енергийно излъчване, това няма особено значение. В нощта срещу Еньовден е кулминацията на лечебната сила на растенията. Събраните преди изгрев слънце еньовче, вратичка и комуника, иглика и маточина, се използват за лек през цялата година. Билките се вият на венци и се разпределят на св. Врач (1 юли). От столетия се носи поверието, че в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила, както и това, че всяко гадание се сбъдва. Никой не знае защо, но според представите на народ а ни, болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест – няма. Оказва се, че и за тази половин болет има лек, но го знаели само билкарите.

През тази нощ магическа сила придобиват и водите. Според вярванията, водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало с нея. В Западна България вярват дори в лечебната сила на еньовската роса. В Югоизточна България и в някои райони на Североизточна се изпълнява обичая Еньова Буля.

Ние ви препоръчваме ако сте от ранобудниците или ако поне ви се налага да станете рано за работа, да се вгледате в изгрева на 24 юни сутринта. Да се надяваме да има ясно утро, защото се вярва, че който види сутрин рано при изгрев слънцето, ще бъде здрав през цялата година.

За поверията стига толкова. Тях може да ги прочетете във всички билкарски книги и сайтове. Това, което може да сторите, е да наберете при първа възможност билката, която е най-близо до вас. Най-малкото във всяко селище вече се носи упояващият аромат на липа. Вярно, че ако ви се наложи, може да си купите билка от аптеката. Но тя едва ли ще има същата сила, както набрания от ръцете ви дар от природата.

Повод да почерпят днес имат:

Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и всички имена на билки.

Честит празник на билките!