сряда, 23 май 2018 г.

Петровден е. Ядем пиле, в църквата носим ябълки

  • Петровден е. Ядем пиле, в църквата носим ябълки

    Снимка: topactualno.com

Днес Православната църква почита паметта на светите апостоли Петър и Павел. Нашият народ вярва, че светците са братя близнаци. Днес приключва един от четирите пости през годината – само двуседмичен. На Петровден се коли най-младото пиле - "петровско пиле". В църквата се носят ябълки - петровки, за да се осветят и след това се раздават за здраве заедно с пилето в чест на светеца. Св. Петър е ключарят на Рая и пазител на райската градина. Неговият по-голям брат близнак св. Павел пуска светкавици и запалва снопите на нивата.

Малко история: апостол Петър, брат на ап. Андрей, бил рибар от гр. Капернаум на брега на Галилейското езеро. Според евангелския разказ Христос повикал двамата братя да тръгнат след него и те го следвали до деня на неговото Възнесение. Еврейското име на апостола било Симон, а името Петър, което означава "камък", му било дадено от Исус Христос. След Възнесението ап. Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Преданието уверява, че загинал мъченически заради вярата си заедно с ап. Павел.

Апостол Павел не е от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей - член на еврейска секта, която преследвала християните. По-късно се покръстил и станал най-ревностния разпространител на християнската вяра. Наречен е "апостол на езичниците".

Празникът се свърза с жътвата. На много места в страната се провеждат събори.

Повод да почерпят имат: Петър, Павел, Кремена, Камен, Петя, Пейо, Павлина и Полина.