понеделник, 18 юни 2018 г.

Честито юлско слънце!

  • Честито юлско слънце!

Е, по-възпитано е да изпишем „Честит Джулай Морнинг” (July Morning) заради западния привкус на хипи-историята на този празник. Дори не е празник, а посрещане на първото юлско слънце. Ние обаче ще си го изпишем както си искаме – на роден език. Едва ли има някой, който да не е чувал, че това е традиционен хипи празник в България, който възниква във Варна през 1986 г. Стана дори традиция да се празнува редовно с участието на Джон Лоутън в най-източният бряг - скалите при с. Камен бряг, където слънцето първо огрява България. Името на това утро свързваме с известната песен на Юрая Хийп от 1971 г. July Morning).

 „Джулай“ е юли на английски език. Любопитно е защо днес обаче този дух на свобода и вик за свобода е жив у нас. Нали се предполага, че желязната завеса между социализъм и останалия свят падна? Нали сме свободни? Традицията е свързана със световното хипи движение през 1960-те години.

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на слънцето. Идеята е, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Тази нощ стотина варненци ще посрещнат първия юлски изгрев, бягайки по вълнолома. Нестандартната инициатива е организирана от iRun.bg, чиито стотици фенове се събират всяка събота сутрин да бягат в Морската градина на Варна. Сборният пункт е при Слънчевия часовник на входа на Морската градина малко след 5 часа сутринта.

„Джулай морнинг” - Посрещането на изгрева на 1 юли започва като на шега, когато през 1986 година група приятели, почитатели на рок музиката, се събират на плажа във Варна. По това време властите преследват събиранията на неформални групи и за да не бъдат безпокоени, младежите пренасят купона си на вълнолома, където посрещат изгрева на слънцето с песента на Юрая Хийп - „Джулай морнинг”. През 90-те години хипи събиранията започват да се провеждат не само във Варна, а и на други места по родните брегове на Черно море. В момента най-популярното място за посрещане на юлското утро е Камен бряг.

Довечера клубовете в Слънчев бряг ще съберат голяма група хора в едно хармонично цяло с енергичната и мелодична музика на диджеите с обаянието на морския изгрев.

Където и да сте, ако все още душата ви е млада и сте наблизо до морето, може да дочакате изгрева на брега с любимите си хора. Със сигурност ще си тръгнете с тънък пушек от догарящите огньове в косите, със звън на китари в ушите и с едно такова огромно, бяло, широко отворено сърце, в което диша успокоен вашият вик за свобода.