понеделник, 16 юли 2018 г.

Днес имаме по-голям повод за целувки

  • Днес имаме по-голям повод за целувки

    Снимка: deviantart.com

На днешния ден имаме по-голям повод за целувки, отколкото през останалите дни в годината. Защото днес е световният ден на целувката. Ако досега сте се свенили да целунете момичето или момчето, което харесвате, не изпускайте момента. Имате основателен повод - празникът на целуването, 6 юли!

Дължим Световния ден на целувката на... не е на французете, а на британцитеза. За първи път Великобритания отбелязва днешния ден на целувката през 1988 година.

А ето и малко любопитни факти за този сладък момент:
В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Една от тях разказва, че тя е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните. Въпреки, че произходът на целувката не е толкова важен, интересен е факта, че учени, антрополози, историци и философи нямат точно обяснени защо се е появил този акт.

Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.
С какво е полезна целувката
Първо, целувката е културна традиция. Почти в цял свят, хората, които навлизат в романтична връзка чувстват необходимостта да се целунат. Страстната целувка увеличава пулса с над 100 и повече удара в минута. Целувката увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута. Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява стреса. Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват. Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството. Целувката е като дрога за телата ни и може да насърчи производството на допамин. Допаминът, невротрансмитер, свързан с чувствата за желание и награда, се покачва, когато преживяваме нови неща, затова целувката с нов човек може да бъде толкова специална.
Парадокси
И днес целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява "на мъжа с мустаци да целува човешко същество". В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

Но днес имате оправдание за целуване, където и да се намирате. Възползвайте се!