понеделник, 16 юли 2018 г.

На 27 юли Варна чества 137 години Освобождение

  • На 27 юли Варна чества 137 години Освобождение

    Снимка: peopleandcountries.com

В аванс ви представяме програмата за 27 юли – денят на Освобождението на Варна. 137 години от Освобождението на морската столица ще отбележи Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил”. Честванията ще започнат в 11 часа и са организирани съвместно от Варненската и Великопреславска митрополия и Военноморските сили. В тържеството ще прозвучат изпълнения на представителния духов оркестър на ВМС, ще бъде отслужен и водосвет. В двора на храм-паметника "Св. Архангел Михаил" ще бъдат положени венци и цветя.

Варна е последният български град, който е освободен по силата на Санстефанския мирен договор и на Берлинския договор. Датата 27 юли се свързва с навлизането на генерал Аркадий Столипин и войските му във Варна. Той връчва разпореждане, което лично взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: "А теперь убирайся из Варньi". На 27 юли през 1878 година, именно в двора на църквата "Св. Архангел Михаил" са посрещнати с хляб и сол руските войски.

В храма на светия Архистратиг се отслужва Божествена св. Литургия, а по-късно и благодарствен молебен. На този ден се почитат и светите Седмочисленици, чиито дела са залегнали в основата на българската духовност и държавност.