сряда, 23 май 2018 г.

Международен ден на грамотността

  • Международен ден на грамотността

    Снимка: pedagozi.bg

На 8 септември, светът отбелязва Международния ден на грамотността. Едва ли си давате сметка колко богати сте дори само за това, че може да прочетете този текст. Той ще ви даде малко данни и малко отношение към грамотността, но на практика и представа си нямате колко много губят хората, които не са научени на четмо и писмо. Има места по света, където това не е нужно. Наистина. Има щастливи племена в Африка и Нова Зеландия, където населението си живее по традициите на дедите си от хилядолетия, без да се налага да ползва писмени знаци. Но да не можеш да четеш и пишеш в страна, където има безплатна възможност да се научиш, това вече е престъпление от страна на родителите, а после – и личен избор да бъдеш аутсайдер. Извиняваме се за позицията. Неграмотни хора в България могат да се видят предимно по гишетата на Бюрото по труда и на социалните учреждения, на опашки за всякакви видове помощи. И ако си мислите, че неграмотните хора у нас изглеждат непременно зле облечени, недобре измити и изпаднали, сериозно се лъжете. Понякога неграмотните хора носят окичени по себе си златни ланци, гривни и обици, които по стойност далеч надвишават няколко месечна ваша заплата. Значи грамотността у нас все пак е въпрос на избор.

Според  доклад за нивото на грамотност сред възрастното население от Статистическия институт към ЮНЕСКО (Организация на обединените нации за образование, наука и култура), които комбинират преки приблизителни данни по държави с текущи приблизителни данни, България се нарежда на 35-то място в света по грамотност.  Държавните данни са пряко предоставени от националните статистически институти, които са поели отговорност за събирането на актуална информация за грамотността в съответната държава. Ето и някои от страните в таблицата:

1. Грузия -100,0 % от  населението е грамотно.

2.Куба - 99,8

2. Естония - 99,8

2. Полша - 99,8

5. Барбадос

...

175. Чад Чад - 25,7

176. Мали - 24,0

177. Буркина Фасо - 23,6

- Според Оксфордския английски речник думата "грамотност" не е използвана до 1886 г., въпреки че "неграмотност" се използва от 1660 г.

- Според Книгата с факти за света на ЦРУ Нигер е с най-нисък процент на грамотност сред възрастното население. Едва 19,1 процента от мъжете и жените в страната могат да четат и пишат.

- Проучване, направено във Великобритания, показва, че хората в страната отделят средно 5,3 часа седмично за четене и 18 часа на седмица за гледане на телевизия.

Блажени са можещите да ползват словото. Да го поглъщат, да се учат от него и да го създават. На тях – честит празник!