сряда, 23 май 2018 г.

На Малка Богородица празнуваме рождението на Божията майка

  • На Малка Богородица празнуваме рождението на Божията майка

    Снимка: ikonata.eu

Да са живи и здрави жените и децата им, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа – това празнуват днес дамите християнки. Третият празник в чест на Божията майка е този на нейното рождество. В името на Божията майка се месят голяма пита, Богородичен хляб, който се разчупва и раздава на всички в семейството. Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).

В повечето райони между Голяма и Малка Богородица жените не тъкат, не шият (а някъде и не месят), за да са здрави децата им. Между двете Богородици се пресаждат и размножават повечето пролетни, многогодишни цветя и храсти — божури, перуники, люляк. На Малка Богородица има събори, хора, песни; обикновено покрай черкви, манастири и оброчни места, свързани с Божията майка. Някъде в нейна чест колят и курбан - овен.

Както всеки християнски празник, насложил се върху езически култове и ритуали, така и днес обредността, свързана с Богородица се преплита с езически елементи, посветени на древните божества на плодородието и богините-майки. Затова и ритуалните практики се въртят около осигуряване на плодородие, плодовитост и здраве чрез житната и животинска жертва. Така в народния календар под патронажа на Божията майка започва новият селскостопански цикъл. Рожденият ден на Богородица съвпада с раждането на новия аграрен сезон.

Честит празник и нека от днес земята ни богатее с плодородие и подходящи ветрове, нека се раждат здрави и свободни бебета и се множи народа ни!