понеделник, 18 февруари 2019 г.

Кръстовден е - молитвите се сбъдват

  • Кръстовден е - молитвите се сбъдват

    Снимка: slivenpress.bg

Днес е Кръстовден. Българската православна църква се прекланя пред кръста, на който е разпънат Исус Христос. В народните вярвания денят се смята, че започва есента. Но не само – вярва се, че днес всички молитви ще се сбъднат. Затова на в местността Кръстова гора, където легендите разказват, че е заровен Христовият кръст, се събират хиляди хора с молитва за здраве.

Имен ден празнуват всички с имената Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Православната църква извършва поклонение пред кръста 4 пъти в годината – третата неделя след Великденския пост, наречена Кръстопоклонна, Велики петък, 1 август и на Кръстовден .

След страданията и разпятието на Спасителя кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.

Според народните поверия от Кръстовден започва есента. Казва се, че на 14 септември деня и нощта се кръстосват, а температурите започват да се понижават.

От Кръстовден започва гроздоберът, като първото откъснато грозде е нужно да се занесе в църквата, за да се освети. Започва и сеитбата на зимните житни култури.

На Кръстовден най-възрастната жена в дома трябва да опече обреден хляб, наречен Кръстова пита с голям кръст по средата.

Питката се разчупва, когато цялото семейство е на масата и се казва: Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли. Смята се, че с тези думи хората се предпазват от болки в кръста по време на работа.

На Кръстовден се спазва и строг пост – не трябва да се яде нищо червено като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и други. На трапезата освен обредния хляб задължително трябва да присъства печена тиква и грозде.