сряда, 23 май 2018 г.

Празнуваме независимостта на България

  • Празнуваме независимостта на България

    Храмът "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, където преди 107 години княз Фердинанд обявява независимостта на България.

    Снимка: veliko-tarnovo.net

Ако dobrini.bg беше място за политически коментари, то със сигурност тази публикация щеше да има друг привкус. Защото и децата вероятно знаят колко не е независима България по отношение на външнополитическите си решения днес. А и всеки път, когато трябва да защитим българската икономика, производство, селско стопалнство, родна продукция и търговия в която и да е област. Но тук е място за добри новини. Затова ще отбележим и тази годишнина, заради която днес е официален празник и неработен ден и ще кажем, че на 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България.

С този акт се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите в Европа, отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Условията за обявяването на Независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили, наложили Берлинският договор се готвела да анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина - т.е. да го наруши. Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф (срещат във Виена) да съгласуват действията си. Междувременно българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда "известни" икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Дори за кратко стресва Фердинанд, който се уплашва да обяви независимостта.

Но правителството вече било е решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство. Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал - цар. Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта.

Преговорите започват веднага, но до официалното признаване на независимостта минава известно време - това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава. Честит празник!