Български баскетболист – на крачка от NBA

  • Български баскетболист – на крачка от NBA

    Снимка: bgbasket.com

Александър Везенков е изключително близо до феноменален пробив – участие в драфта на НБА. Според sbnation.com българинът ще бъде един от 30-те баскетболисти, които ще бъдат изтеглени в първи рунд на драфта на Лигата на извънземните това лято. Изданието твърди, че 19-годишният Сашо, който е цел №1 на редица клубове в САЩ и Европа, ще бъде изтеглен под №29 от Мемфис Гризлис в лотарията .Според гръцките медии, 206-сантиметровото крило е почти сигурен за топ 30 в драфта, а случи ли се това наистина, той си гарантира 3-годишен договор с отбор от асоциацията.

Везенков е трети при реализаторите и борците в гръцката А1 лига този сезон със средно 18,9 точки и 7,9 борби на мач, а е едва 19-годишен. Шампионатът на елините е в топ 5 на Европа по класа. 206-сантиметровият баскетболист може да е следващата голяма спортна звезда на България. Ас от ранга на Григор Димитров, Кубрат Пулев, Димитър Бербатов, че дори и да ги надмине.

На 19 години Сашо е в Топ 3 на най-добрите играчи в гръцкия шампионат при реализаторите и борците. А отборът на Мемфис (който тази година прави фурор в редовния сезон) е сочен като следващият тим на Везенков. Случи ли се такъв трансфер, сделката ще прикове стотици хиляди българи към НБА. Зрелището отвъд Океана е уникално, а възможността българин да играе за Гризлис от следващия сезон е наистина уникално събитие.

Източник: sportove.net