вторник, 22 май 2018 г.

Японец постави нов световен рекорд по бягане на ... 105 г.

  • Японец постави нов световен рекорд по бягане на ... 105 г.

Голяма доза мотивираност и висока самооценка очевидно са в основата на спортния връх на 105-годишен японец, който подобри световния рекорд по бягане. Хидекичи Миядзаки измина 100 м за 42,22 сек. и стана най-бързият възрастен спринтьор, но не е доволен от резултата си. Той искал да пробяга разстоянието за 36 секунди, както го правел по време на тренировките си, отбеляза Си Ен Ен.

Стоелтникът е баща на четири деца и дядо на 10 внуци. Започва да бяга активно на 93 години. Преди това е практикувал калиграфия и обичал да играе шах с приятелите си. Но понеже повечето от тях починали, Миядзаки решил да се занимава с индивидуален спорт. Първият си рекорд от 34,10 секунди поставя на 103 години и той все още не е подобрен в категорията на столетниците, които имат ежегодни състезания.

Миядзаки бяга, за да бъде здрав и за „златен медал”, въпреки предупрежденията на лекарите, че спринтът не е препоръчителен за него. Формулата на успеха японецът определя така: тренировки всеки ден, умерени количества храна и бавно дъвчене. Значи все пак никога не е късно да преоткриеш своето ново поприще и да постигнеш рекордни резултати.