вторник, 22 май 2018 г.

Жени-огнеборци мерят сили за купа "Одесос"

  • Жени-огнеборци мерят сили за купа "Одесос"

    Снимка: dry-australia.blogspot.com

Международно състезание по пoжароприложен спорт за купа „Одесос" започна във Варна днес. За първи път в България в подобна надпревара се включват женски отбори от три националности – съобщиха от регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението. Варненският дамски отбор се изправя срещу конкуренти от Турция и Чехия. В тазгодишното издание се включват общо 16 отбора и представители. От тях шест са чуждестранни. Умения демонстрират състезатели от Румъния, Украйна, Чехия, Турция.

Всички етапи на надпреварата се провеждат на стадион „Локомотив", където от 2011 година има на разположение необходимата тренировъчна кула. Пожароприложният спорт е елемент от професионалната подготовка на пожарникарите и спасителите в България. През последните години този спорт се отвори и за непрофесионалистите. Той включва две индивидуални дисциплини и две колективни. Победителите в състезанието са комплексните победители във всички дисциплини.

Състезанието започна с дисциплината „шурмова стълба". През втория ден състезателите ще мерят сили в дисциплините „100-метрова пътека с препятствия" и „пожарна щафета 4х100 метра". Тогава ще се състоят и полуфинали и финали на първата дисциплина. На втори октомври в заключителния трети ден ще се проведе състезанието в дисциплината „бойно разгръщане от мотопомпа" на футболното игрище на стадиона. След това ще има официално награждаване, както и закриване на състезанието. Главният съдия е от България, заместникът му е от Украйна. Останалите съдии са от цялата страна.

И през трите дни всички младежи, които желаят да станат доброволци към Община Варна и областта във връзка с по-тежки ситуации с гасене на пожари, стихийни бедствия, в които се налага участие на специализирани екипи, ще могат да получат информация как да го направят на специално обособените щандове за целта.