понеделник, 18 юни 2018 г.

Ще превозват лед до разтапящата се Антарктида

  • Ще превозват лед до разтапящата се Антарктида

Учените планират да превозват лед до Антарктида, заради опасения, че планинските ледници по целия свят се топят в резултат на климатичните промени – предаде БГНЕС. За това експерти имат идеята да "складират" лед на най-студеното място на Земята, за да не изчезне.На 4350 метра надморска височина ледникът Кол дьо Дом се намира точно под върха Монблан. Въпреки че изглежда като постоянна част от Алпите, ледникът скоро може да изчезне, се посочва в материал на Би Би Си.

"През 1994 г. измерихме температурата във вътрешността на ледника. През 2005 г. се върнахме на същото място и измерихме затопляне от 1,5 градуса по Целзий", обяснява Джером Шапел от Националния център за научни изследвания на Франция, който участва в създаването на "леден склад" на Антарктида. По думите на френския учен, много от неполярните ледници ще изчезнат през този век, като дори и тези на най-големите височини вече се топят през лятото. Досега само малка част от планинските ледници са били проучвани. Новият склад ще бъде разположен в снежна пещера до изследователската станция Конкордия на Антарктида - постоянна база, управлявана съвместно от учени от Франция и Италия.

Ледените блокове ще бъдат запечатани в пликове на 10 метра под повърхността, където се поддържа постоянна температура от -50° C. "Знаем, че дори и с глобалното затопляне, дори Антарктида да се затопли с няколко градуса, ние все още ще имаме достъп до най-добрия фризер на планетата. Ледът ще бъде в безопасност там десетилетия или векове", коментира Шапел.

Екипът ще използва специална апаратура за добив на цилиндрични ледени ядра от Кол дьо Дом. Те ще бъдат дълги повече от 130 метра и с 30 см диаметър. Втора мисия ще бъде изпратена в планината Илимани в боливийските Анди. Екипът ще събере три ледените ядра от Алпите и три от Андите. Две от всяко място ще бъдат транспортирани до Антарктика, а останалите ще бъдат изпратени в лаборатория във Франция за анализ.