сряда, 23 май 2018 г.

Продавач на обувки събра 30 000 евро за ден за плащане на гръцкия дълг

  • Продавач на обувки събра 30 000 евро за ден за плащане на гръцкия дълг

    Снимка: temadaily.bg

Продавач в магазин за обувки от Великобритания вече е набрал повече от 30 000 евро чрез събиране на дарения онлайн, чиято цел е да се помогне на Гърция да плати вноската си към МВФ, чийто краен срок изтича днес.

Ден след като проектът е бил стартиран, близо 2000 души са дарили средства, с което са достигнали 0,002% от необходимите 1,5 млрд. евро.

"Цялото това вълнение около Гърция става скучно", каза 29-годишният Том Фени, създател на страницата в сайта "IndieGoGo", където се набират средства. "Защо вместо това ние хората да не го съберем? Европейският съюз е дом на 503 млн. хора, ако всички ние отделим по някое и друго евро, то тогава ще може да намерим решение за Гърция и в скоро време тя отново да стъпи на крака".

Ако проектът бъде успешен благодетелите могат да спечелят най-различни награди – от благодарствена картичка от премиера Алексис Ципрас, през купа гръцка салата до почивка за двама в Гърция – в зависимост от това каква сума са дарили.

"Мога да разбера защо хора смятат, че това е шега, но събирането на средства по този начин наистина може да помогне", каза Фени.

Първоначално малък гръцки остров е бил предлаган на всеки, който дари пълната сума, но от сайта "IndieGoGo" са се свързали с Фени и са го помолили да свали тази оферта, тъй като гръцкото правителство не е дало съгласието си.

С увеличаването на популярността на инициативата, дарените средства вече достигат до около 5000 евро на час. Това обаче все още е далече от необходимите 9,5 млн. на час, които трябват, за да се събере сумата в срок.

Източник: БГНЕС