сряда, 23 май 2018 г.

Край на „ледената епоха” между САЩ и Куба

  • Край на „ледената епоха” между САЩ и Куба

САЩ и Куба достигнаха до споразумение за отваряне на дипломатически мисии съответно във Вашингтон и Хавана - голяма стъпка към прекратяване на враждата от средата на Студената война, съобщава „Франс прес". Според експерти това е едно от най-големите постижения във външната политика на Барак Обама.

Официално ще обявим, че САЩ и Куба са постигнали споразумение за възстановяване на дипломатическите отношения и отваряне на посолства в двете столици, обяви представител на САЩ. Дипломатическите отношения бяха замразени за пет десетилетия. Интересите на двете страни са представени в швейцарската дипломатическа мисия. Сегашният ръководител на американските интереси в Хавана Джефри Делорентиса се очаква да излезе със съобщение за отварянето на посолствата.

През май САЩ извадиха Куба от списъка с държави, които са обвинявани, че спонсорират тероризма. Социологическите проучвания показват, че мнозинството американци подкрепят усилията на Обама да подобри връзките с островната държава. Куба все още обаче е обект на американско търговско ембарго от 1962 година.