сряда, 23 май 2018 г.

Започва 9-дневния фестивал Сан Фермин в Испания

  • Започва 9-дневния фестивал Сан Фермин в Испания

    Снимка: profit.bg

  • Започва 9-дневния фестивал Сан Фермин в Испания

    Снимка: profit.bg

  • Започва 9-дневния фестивал Сан Фермин в Испания

    Снимка: profit.bg

Когато заговорим за Испания и бикове, първата асоциация, която изниква в съзнанието ни, е на корида, бясна тълпа и намушкано животно. За щастие тълпата, за която ще ви разкажем този път не убива животните, а само тича след тях. Действието се повтаря всяка година в Пампло̀на  - испански град, административен център на Навара. За баският национализъм, Памплона е историческата столица на Еускал Ерия.

Памплона е известен с фестивала Сан Фермин ,който се провежда всяка година в началото на юли и трае девет дни. На 7 юли сутринта започва броенето на тазгодишното издание. 9-дневният празник е изпълнен с пиене, прекъсвано от всекидневното тичане пред бикове по калдъръмените улици. Пиршествата в града вървят денонощно. Заразителна веселба, която напълно приляга на горещия темперамент на испанците, балове и концерти, улични фиести, много бира и червено вино потичат по уличките на града. Фестивалът прави от 250-хилядния град място, в което живеят и се веселят около 3 млн. човека. Сан Фермин е светецът, патрон и закрилник на Навара.

Началото на честването на патрона на града е от края на XVI век. Корените на фестивала обаче са още по-стари - те датират от времето, когато Испания приема християнството. Традицията да се пускат бикове по улиците на града става известна на света, когато Ърнест Хемингуей я описва в романа си "И изгрява слънце" ("Фиеста"). Властите в Памплона следят зорко феста, защото бягането след животните невинаги завършва с веселие.