понеделник, 18 юни 2018 г.

Завърши изграждането на новия Суецки канал

  • Завърши изграждането на новия Суецки канал

    Снимка: pochivka.com

Компании от Обединените арабски емирства, Холандия, Белгия и Съединените щати се включиха в най-мащабния строеж на канал в света. Проектът на Египет за новия Суецки  канал  е най-амбициозната част от програмата на президента Абдел Фатах ал Сиси за възстановяване на икономиката след годините на политическа нестабилност в страната.

Новият ще позволи двупосочното движение на големи кораби и би трябвало да увеличи приходите до 2023 г. на 15 милиарда. Той ще доведе до намаляване на времето за навигация на кораби до 11 часа от сегашните приблизително 22. Правителството планира да изгради международен индустриален и логистичен център в близост до Суецкия канал, който се очаква да съставлява около една трета от египетската икономика.

Вторият Суецки канал, наричан "канал на просперитета" и "символ на новия Египет", е с дължина 74 километра, а изграждането му струва около 4 милиарда долара. Целта на проекта е да засили търговията по най-бързия маршрут за доставки между Европа и Азия. Каналът беше построен паралелно на изградения преди 145 години Суецки канал, който носи приходи за Египет от около 5 милиарда долара годишно.