понеделник, 28 май 2018 г.

Лекар "става" клошар, за да лекува бездомници

  • Лекар "става" клошар, за да лекува бездомници

    Снимка: medicalnews.bg

Докторът, който започна да се облича като бездомник, за да помага за лечението на хората, живеещи на улицата, стана обект на нов късометражен филм. Д-р Джим Уайтърс е познат в Питсбърг като „уличният лекар” и лекува около 1200 души годишно, откакто е започнал да обикаля улиците през 1992 г. Той вече не се дегизира като бездомник, както е правил преди, но въпреки това е посрещнат с отворени обятия на всяка една улица в града.
„Започнах да се обличам като бездомник и да излизам през нощта с приятел, който живееше на улицата”, споделя д-р Уайтърс пред Хъфингтън Пост. „Първото нещо, което ме впечатли, беше големият брой пребиваващи под мостовете и в подземията на сградите. Когато започнах да ги преглеждам, осъзнах, че има хора с много лоши рани, нелекувани язви, карциноми и всякакви други неоткрити до момента болести.”
Режисьорът Юли Соколов, силно впечатлен от каузата на медика, прекарал два дни с д-р Уайтърс и неговият екип от доброволци и заснел работата им във филм, който представил в уебсайтът NationSwell преди няколко седмици.
От 1992 насам, нощните медицински обиколки на д-р Уайтърс еволюират в инициатива с нестопанска цел – Operation Safety Net – превърнала се в една от първите национални денонощни програми за улична медицина.
Следвайки примера на „уличния лекар“, повече от 90 страни вече развиват подобни програми.

Източник: medicalnews.bg