понеделник, 18 юни 2018 г.

Kралица Елизабет II с повод за празник днес

  • Kралица Елизабет II с повод за празник днес

    Снимка: investor.bg

От днес кралица Елизабет II става най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания. Времето на нейното управление беше маркирано от възхода на супербогатите. Появата на милиардери финансисти, предприемачи и шейхове остави жената, която наследи един от най-богатите тронове в света през 1952 г., относително „бедна" след малко повече от шест десетилетия, макар и с дворци, конюшни и скъпи колекции от марки, пише Bloomberg.

Макар страната ѝ да е загубила известно влияние в света, кралицата е управлявала през безпрецедентен период на създаване на богатство. Личното състояние на 89-годишната кралица, голяма част от което наследено от семейството ѝ, е около 425 млн. долара, според анализ на индекса на милиардерите на Bloomberg. Това е едва 3% от богатството на най-богатия британец Джералд Гросвенър - херцог на Уестминстър. Най-богатата жена в Европа Лилиан Бетанкур пък има състояние от 32 млрд. долара.

Монархията все още е една от най-ценните британски институции, на стойност от 87 млрд. долара (57 млрд. паунда) за Великобритания, според доклад на Brand Finance. Цифрата включва приноса към икономиката от туризъм и неща като ефекта на кралските бебета върху модните марки. 20 млрд. паунда в материални активи, включително Бъкингамския дворец, бижутата на Короната и Кралската колекция от изкуство, се държат в тръст за бъдещите поколения и не са лична собственост на кралицата.

Кралицата наследи имуществото на майка си на стойност 70 млн. паунда през 2002 г., според доклад на BBC News от тогава. Към днешна дата Елизабет Александра Мари е кралица от 63 години и 216 дни. Тя надминава своята прапрабаба кралица Виктория, която циментира положението на Британия като суперсила с империя, разпростираща се до почти една четвърт от земната повърхност на света. Дори да не е сред най-богатите хора във Великобритания, кралица Елизабет II все пак има повод за радост, тъй като кралските дворци, земи и арт колекции могат да накарат всеки милиардер да ѝ завиди.

За вечно запазване на монархията се обявяват 70 процента от британците. Това сочат резултатите от анкета на телевизия "Скай нюз", цитирани от ТАСС. 73 процента посочват, че монархическият институт е неделима част от британската култура. 58 процента вярват повече на кралицата, отколкото на мнозинството политици.Едва според 21 процента монархията е напразно харчене на пари, като 61 процента не са съгласни с това твърдение. Също 61 процента са на мнение, че монархията все още има важна роля за функционирането на британската държава, съобщи телевизията след анкетата, обхванала 1117 зрители.