Зукърбърг дарява 99% от акциите във Фейсбук за благотворителност

  • Зукърбърг дарява 99% от акциите във Фейсбук за благотворителност

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг обяви, че е станал баща и обеща да дари богатството си за нова благотворителна инициатива, за да направи света по "по-добро място" за дъщеричката си Макс и другите деца. В писмо до Макс, качено в страницата им във Фейсбук, Зукърбърг и съпругата му Присила Чан посочват, че ще дарят 99 на сто от своите акции в компанията, на стойност от 45 милиарда долара, за да направят света по-щастлив и здравословен за дъщеря им и за всички деца. Двойката планира да насочи средствата си към Chan Zuckerberg Initiative. „Първоначалният ни фокус ще бъде индивидуалното обучение, лечението на болести, свързването на хората и изграждането на силни общности”, пише Зукърбърг.

Зукърбърг смята да запази мажоритарната си позиция при гласуване в компанията за „обозримото бъдеще”. Стойността на дарените от него акции в идните три години няма да надхвърля 1 млрд. долара през всяка една от тях.

Зукърбърг и Чан, които се срещат преди 12 години, обявиха през юли, че очакват раждането на момиченце. Детето е първородното им. Преди това три бременности на Чан завършваха със спонтанен аборт.