Звезден „Дон Карлос” на варненска сцена на 17 юли

  • Звезден „Дон Карлос” на варненска сцена на 17 юли

След зашеметяващия юнски гала концерт ”Звездите на италианското белканто” с диригента Марко Боеми и солистите Карло Коломбара и Дариа Масиеро, за втори път това лято ще съпреживеем високото изкуство на Карло Коломбара на 17 юли. В Опера в Летния театър, под диригентството на главния диригент на Държавна опера Варна Светослав Борисов, той ще изпълни ролята на Крал Филип в „Дон Карлос” от Верди, в компанията на звездния тенор Калуди Калудов като Дон Карлос и великолепните Димитринка Райчева в ролята на Принцеса Елизабет и Даниела Дякова в ролята на Принцеса Еболи, Свилен Николов ще бъде Маркиз Поза, Гео Чобанов – Великият Инквизитор. Карло Коломбара пристига във Варна за „Дон Карлос” веднага след последното си участие в „Арена ди Верона”. Спектакълът на „Дон Карлос” е под почетния патронаж на кмета на Варна Иван Портних.

Карло Коломбара е един от най-ярките представители на италианската певческа традиция, с изразен вердиев профил. Изпълнител с над 20-годишно присъствие на световната сцена, Карло Коломбара не крие възхищението си от Борис Христов и Николай Гяуров, както и радостта си да пее в родината на българските баси. Чест е за Варна, че от 15 до 20 юли Карло Коломбара ще проведе тук своя пореден майсторски клас, в който ще участват и солистите на Държавна опера Варна Пламен Димитров и Валерий Георгиев. А за Опера в Летния театър 2016 г. вече е планирана премиера на операта «Борис Годунов» от Мусоргски, с дебют на Карло Коломбара в ролята на Борис Годунов.

Годината 2014 е белязана в творческата кариера на изтъкнатия бас с честванията на 100 години от рождението на големия български бас Борис Христов. Карло Коломбара изпитва огромно уважение и преклонение към таланта на изключителния българин и му посвещава поредица от концерти и спектакли по света. Във Варна помним незабравимия концерт на Карло Коломбара с български баси «Басисимо» на 28 май 2014 г., посветен на 100-годишнината от рождението на Борис Христов.

В ролята на Дон Карлос ще аплодираме звездния тенор на България и  Почетен гражданин на Варна КАЛУДИ КАЛУДОВ. Пял в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който години наред е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. От 2006 г. е хоноруван преподавател във Вокалния департамент на Нов Български университет. След участието си в „Дон Карлос” в Опера в Летния театър, именитият тенор очаква ученици от цял свят за поредния си майсторски клас от 9 до 19 септември в родния си град.

ДИМИТРИНКА РАЙЧЕВА – сопран, завършва НУИ “Любомир Пипков” и НМА “Проф. Панчо Владигеров” в София. Участва в I Национален конкурс “Млади музикални дарования” и получава награда за най-добро изпълнение на българска песен и специалната награда на примата Валери Попова (1994), а на Международния младежки музикален фестивал “Бряг на надеждата” в Добрич печели Грамота и Награда за най-добро представяне от страната домакин (1996). От началото на октомври 2011 г. Димитринка Райчева е част от солистичния състав на Държавна опера Варна. В края на ноември същата година тя направи силен дебют в ролята на Тоска от едноименната опера на Джакомо Пучини, в партньорство със световните звезди Емил Иванов (Каварадоси) и Венцеслав Анастасов (Барон Скарпия). През май 2013 певицата участва в премиерните спектакли на „Залезът на боговете” от Рихард Вагнер, постановка на Националната опера и балет в София, където изпълнява три роли под режисурата на академик Пламен Карталов и диригентската палка на Ерих Вехтер (Германия).

В петото издание на Опера в Летния театър – Варна 2014 Димитринка Райчева впечатли публиката със следващия си дебют в премиерата на „Андре Шение” от Умберто Джордано. В партньорство с именитите български оперни певци Бойко Цветанов и Кирил Манолов, тя изпълни ролята на Мадалена с вокално и артистично майсторство, което й спечели аплодисментите на международната публика в Летния театър на Варна.

ДАНИЕЛА ДЯКОВА – мецосопран, завършва оперно пеене в НМА “Панчо Владигеров” – София в класа на проф. Руско Русков и доц. Христина Ангелакова. През 1998г. участва в Майсторския клас на Лука Горла в “Scuola Civica di Musica” в Милано, Италия. През същата година специализира оперно пеене при Серджо Сегалини в “Accademia D’Arte Lirica” в Осимо, Италия, а през 2000г. участва в Майсторския клас на френската оперна певица Каролин Диума в Созопол.