петък, 6 декември 2019 г.

Ново лечение за диабет

  • Ново лечение за диабет

Въвеждането на частичните алотрансплантации на панкреас обнадежди хората, страдащи от диабет, които си поставят всекидневно инжекции с инсулин, пише Gizmag, цитирана от агенция „Фокус”. Сега базираната в Тел Авив компания за регенеративна медицина Orgenesis разработва собствено лечение, което има амбициите да се справи с недостатъците на трансплантацията. Най-общо казано, терапията се базира на превръщането на чернодробните клетки на пациента в клетки, произвеждащи инсулин.

При диабет тип 1 панкреасът не произвежда инсулин - хормона, който отстранява излишната захар от кръвта. Липсващият хормон се осигурява с всекидневни инжекции. С метода на трансплантация на здрави клетки от донор в панкреаса на пациент се създават “острови”, които произвеждат инсулин и така инжекциите не са необходими. Един от основните недостатъци на метода е, че може да не се намери подходящ донор. А дори и да се намери, болните трябва да се подложат на рискована имуноподтискаща терапия, за да не отхвърлят трасплантираните клетки.
Лечението на израелската компания включва взимането на клетки от черния дроб на пациента, които се размножават в лаборатория. С помощта на генна техника клетките се модифицират, за да започнат да произвеждат инсулин и се връщат обратно в черния дроб. Черният дроб и панкреасът са органи с близки функции и имат общ произход в развитието на човешкия ембрион, посочват създателите на лечението.
Терапията вече е тествана върху човешки черен дроб в лаборатория и върху опитни плъхове. От Orgenesis се надяват да започнат клинични тестове по-късно тази година. Те ще трябва да установят и колко често би се налагало провеждането на процедура по вливане на модифицирани клетки. Предварителните очаквания са на всеки пет до десет години.