Япония разработи пиано, на което може да свирите без ръце

  • Япония разработи пиано, на което може да свирите без ръце

    Снимка: pickywallpapers.com

Експерти от университета в Цукуба, Япония разработиха уникална система, която позволява да се свири на пиано, без да се докосват клавишите с ръце – пише ИТАР ТАСС. Samsung разработи компютърна мишка, която следи движението на очите на пианиста. Преди началото на концерта, пианистът трябва да носи специални очила, които с помощта на чувствителни сензори следят движенията на окото. Изпълнителят вижда пред себе си клавишите, които не представляват отделна нота, а цял акорд и трябва да ги гледа  последователно, така че те да звучат. Този метод позволява да се свирят само акорди, а не мелодия, но това е достатъчно, за по-леки песни.

По време на демонстрацията на устройството в училище в Токио 17-годишен ученик в съпровод с училищния хор е изсвирил Рождественския химн "Joy to the World".  В залата сред гостите е бил посланика на САЩ в Япония Каролин Кенеди, който категоризирал японското изобретение като "страхотно".

В университета в Цукуба очакват, че тяхното техническо нововъведение ще даде музикален и творчески тласък на тези, които не са имали досега възможността да свирят, като например хората с увреждания. Експертите също така заявиха, че в близко бъдеще ще се създаде подобна система, с която ще се свири и на други инструменти, по-специално на китара.