събота, 31 октомври 2020 г.

Желанията на малчуганите за Коледа през 50-те години и сега

  • Желанията на малчуганите за Коледа през 50-те години и сега

    Снимка: Ели Маринова

Различните християнски народи имат различни традиции за Коледа. И белобрадия старец, раздаващ подаръци съвсем не е бил в миналото познатия ни от една карамелена напитка персонаж с червени дрехи и бял пискюл на шапката. И все пак както и да се казва той, както ида изглежда, дечицата навсякъде го очакват в коледната нощ с подаръци под елхата. Съвсем по различен начин обаче са изглеждали подаръците през 50-те години на 20-ти век.

В. "Мирър" пише за британски черно-бял филм, заснет през 1959 г., който разказва за група деца, поръчващи на Дядо Коледа какво искат да им донесе. Скромно облечени в тогавашния стил,  децата искат прости неща. Две малки момчета искат от белобрадия старец колело с две гуми и звънец, метална свирка и играчка мишка, която се навива и върви.

Момиченцата са още по-семпли в мечтите си. 8-годишната Лин иска да получи фуста, за да се облича модерно.7-годишната Джилиън моли за дъска за гладене, за да помага на майка си с домакинската работа. Други две момиченца искат Дядо Коледа да им донесе Библия или каквото и да е.

Днес желанията на децата, разбира се, съответстват на технически прогрес и днешното време. 100% дядо Коледа обаче ще се измъчи, докато изобрети лаещо куче в чанта за 80 лв. и кукла, която плаче и пишка – за 90 лв., „вълшебно" пони, което вдига температура, пластмасова фабрика за татуировки, самолети, които летят сами и кукла вампир. Куклите-убийци са Монстър Хай, но имат всякакви имена – Дракулаура, Франки Щайн, Спектра Вондъргайст, Венера МакФлайтрап и др. Времената се менят. Вкусовете – също. Очевидно е добре родителите да внимават какви реклами допускат да валят от телевизионните екрани.