понеделник, 18 юни 2018 г.

Япония се готви за "революция в роботиката"

  • Япония се готви за "революция в роботиката"

Новите посрещачи на входа на магазина Mitsukoshi в центъра на Токио предизвика смут. Служителят, облечен в кимоно, който приветства ведро клиентите на японски, а робот, направен от Toshiba, който разкрива колко „живи“ могат да изглеждат тези машини, пише Bloomberg.

Това се случва скоро след като премиерът Шиндзо Абе призова за „революция в роботиката“. Напредъкът в тази сфера, способността за разпознаване на гласове и изображения, както и възможността на машините да се учат, ще помогнат на страната да преодолее затрудненията си, свързани с бързо застаряващото население и намаляващата работна сила.

По време на откриването на събитието Robot Revolution Initiative Council в Япония на 15-и май Абе призова компаниите да „разширят използването на роботи – от големите фабрики до всяка част на икономиката и обществото“.

Подкрепяни от 200 компании и университети, усилията на правителство да задълбочи използването на интелигентни машини в производството, доставките, строителството и здравеопазването, ще доведат до увеличаване на продажбите на роботи от 600 млрд. йени (4,9 млрд. долара) годишно до 2,4 трлн. йени до 2020 г.

Япония внимателно следи прогреса на индустрията и в САЩ, където големите бюджети за отбрана от началото на 2000 г. Досега финансираха създаването на хиляди роботи, включително безпилотни самолети и подводни превозни средства. Преди две години Google придоби Schaft, старт-ъп, основан от двама професори от Университета на Токио, които разработиха робот, ходещ на два крака. Schaft обаче не успя да привлече рисков капитал преди да стане част от Google.

Източник: investor.bg