сряда, 23 май 2018 г.

Ще бъде ли премахнат роуминга в ЕС през 2017-а?

  • Ще бъде ли премахнат роуминга в ЕС през 2017-а?

    Снимка: gawker.com

Роумингът в Европейския съюз на път да отпадне през 2017 г. Това обяви еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Според него в Еврокомисията са много близо до решение, с което след две години таксите за свързване между държавите в ЕС да бъдат премахнати.

Европейската комисия от години настоява за по-ниски цени. Резултатът в крайна сметка би трябвало да е отпадането на таксите за роуминг. Заради слабата конкуренция сред доставчиците на услугата с времето се стигна до прекалено високи цени, казват от Европейската комисия, отбелязва Нова телевизия.

Разходите за телефонни разговори и мобилен интернет в страните от ЕС са намалели значително през изминалите години след натиска от Брюксел. Така към момента мобилните оператори в страните от Европейския съюз нямат право да ни таксуват с повече от 19 цента на минута (37 стотинки) за изходящи повиквания и 5 цента (10 стотинки) на минута за входящи повиквания, 6 цента (12 стотинки) за изпращане на SMS съобщение и 20 цента (39 стотинки) за 1 мегабайт данни. Към това обаче се добавят отделно и данъци.

Източник: Darik.bg