Японска компания ще предлага падащи звезди по поръчка

  • Японска компания ще предлага падащи звезди по поръчка

    Снимка: utro.bg

Хората, които искат да видят падаща звезда скоро може да са в състояние да си поръчат такава, пише Space.com. Екип от японски учени твърди, че разполага с тайна формула за падащи звезди – химична смес, пакетирана в малки топки, които ще се изхвърлят от сателит, за да създават метеорен дъжд по поръчка.
Японската стартираща компания ALE си сътрудничи с изследователи от различни университети при разработката на изкуствения метеорен дъжд, чиято цена се очаква да бъде около 8100 на метеор за купувач. Учените казват, че метеорите ще бъдат достатъчно ярки, за да се виждат дори в райони със светлинно „замърсяване“ като Токио.
Естественият метеорен дъжд „вали“, когато прах и космически отломки преминават през земната атмосфера и се нагряват при триенето. Метеорите често изгарят напълно, преди да достигнат повърхността, а ако я достигнат, се наричат метеорити. Изкуствените метеори, който ще се изстрелват от микросателит с диаметър 50 сантиметра, ще изгарят напълно, движейки се със скорост около 8 километра в секунда. Подобният на куб сателит, който ще пуска изкуствените падащи звезди, се разработва от ALE в партньорство с външни сътрудници. Спътникът ще обикаля в орбита от север на юг на височина между 400 и 500 километра месеци наред, преди да падне обратно към Земята и да изгори.
Наред с това, че ще бъде красив, изкуственият метеорен дъжд може да бъде от полза и за науката. Анализирането на светлината от метеорите може да предостави данни за температурата, плътността и движението на атмосферата на тази височина. Естествените метеорни дъждове са непредсказуеми, но изследователите ще знаят точно къде да насочат вниманието си, за да проучват метеорите на ALE.

Източник: Focus-news.net