понеделник, 18 февруари 2019 г.

Самолет ще лети от Лондон до Ню Йорк за 1 час

  • Самолет ще лети от Лондон до Ню Йорк за 1 час

    Снимка: PatentYogi

Свръхзвуков пътнически самолет ще лети от Лондон до Ню Йорк само за един час. Звучи като от филм за далечното бъдеще, но компанията Airbus е получила патент за построяването му, предаде BBC. Concorde 2.0 ще лети над четири пъти по-бързо от скоростта на звука. Според документите за патента, самолетът ще може да достига скорост от над 5510 км/ч или 4 и половина пъти по-висока от скоростта на звука.

Concorde 2.0 ще използва няколко двигатели, които да служат за различни цели, а захранването ще идва от водород, съхраняван на борда. Самолетът ще излита от земята вертикално - като космическа совалка. След като потегли, турбореактивните двигатели ще бъдат изключени и прибрани, след което ракетният двигател ще извиси превозното средство до повече от 30 480 метра височина.

Полетите, които ще осъществява ще бъдат пътнически и търговски. В заявлението за патент Airbus е изброила и военно приложение на машината. За удобство на пътниците на борда ще има седалки, наподобяващи хамак. Пътуващите няма да са длъжни да споделят кабината със стотици други хора. Заявлението за патент описва Concorde 2.0 по-скоро като частен самолет, превозващ едва 20 пътници наведнъж. Докато не стане факт, не можем да говорим за успешен финал на проекта. И все пак добрите новини се състоят дори и само в полета на човешката мисъл.

Източник: PatentYogi