сряда, 23 май 2018 г.

Колата на бъдещето ще се движи от слънцето

  • Колата на бъдещето ще се движи от слънцето

    Снимка: ecomento.com

Интересни модели автомобили, прототипи и аксесоари предлага годишното изложение на  Specialty Equipment Market Association в САЩ, “SEMA 2015”. Разположено в конферентния център на Лас Вегас, изложението e извор на нови технологии за хромираните чудовища облeни в метална боя.

Тази година “SEMA 2015” ще е подиум за изява на група австралийски инженери и тeхния безшумен електрически соларен спортен автомобил. “Immortus” е единствена по рода си концепция. Създателите черпят “вдъхновение от от пост-апокалиптичния свят представен във филмите”. Автомобилът е подобаващо кръстен на името на злодей от комиксите на Мarvel – Immortus. Той е разработен от EVX Ventures. Проектът е плод на сътрудничество между университета по технологии Swinburne в Мелбърн и група австралийски инженери.

Автомобилът притежава силиконови фотоволтаични клетки поставени върху площ от 7 квадратни метра. Immortus не оперира само чрез пряка слънчева светлина. Той може да бъде задвижван и от вградения електрически двигател с литиево-йонна батерия. От компанията не обявяват дата за стартиране производство на соларния автомобил Immortus. Това може да се очаква след изложението и официалното презентиране на модела. “SEMA 2015” отваря врати за посетители на 3-ти ноември 2015г в Лас Вегас.

Immortus е с размерите на Mercedes-Benz S-Class Coupe и предоставя вътрешно пространство за двама души. От компанията гарантират, че управлението на автомобила ще е с качеството на спортен модел, а скоростта ще бъде висока. Ускорението от нула до 100 километра в час ще е за впечатляващите 7 секунди, а максималната скорост ще надвишава 140 километра в час. В слънчеви дни Immortus ще може да измине повече от 550 километра със скорост от 80 километра в час. При 60 километра в час ще може да се движи неограничено, използвайки само соларните панели. Това ще важи само за деня. Неудобство, разбира се е, че слънцето на земята не грее по 24 часа. Нощем соларният панел не може да черпи енергия от слънцето.