четвъртък, 15 ноември 2018 г.

Японски сладолед с аромат на сирене няма да се топи

  • Японски сладолед с аромат на сирене няма да се топи

Новото удобно сладко чудо всъщност е традиционна японска храна, приготвена от ферментирали сварени соеви зърна. Протеинът държи в едно въздух, вода и мазнини и е известен в японската кухня като „натто”. Изследователите от Университета на Единбург и Университета в Дънди са открили, че чрез добавяне на протеина в сладоледа, той спира да се разтапя. Протеинът може да предпази сладоледа от кристализиране, което често се получава при замразяване.

Това е добра новина, защото освен удобство за производители и търговци, новият сладко-леден продукт ще има по-малко наситени мазнини и следователно по-малко калории. Учените смятат, че новият сладолед може да се появи на пазара от три до пет години. Името на вкусотията е Натто и в Япония най-често се консумира с ориз. Не бързайте да се вдъхновявате толкова, защото новият японски сладолед има лепкава и жилава текстура с остър, подобен на сирене аромат. Вкус, недотам познат у дома.