вторник, 23 юли 2019 г.

Откриха вълшебна бактерия на Витоша

  • Откриха вълшебна бактерия на Витоша

Наши и японски учени са открили случайно безценна бактерия, която може да промени световната медицина. Тя се нарича лептотрикс и се твърди, че е по-ценна от златото. Неин продукт се използва за създаването на биочипове. "Още сме съвсем в началото, но ако успеем да създадем биочип, той ще може при имплантация да възстанови зрението или да вдигне на крака инвалид с прекъснати нервни връзки на гръбначния стълб", обясниха пред "Телеграф" учени от Института по електроника към БАН и Биологичния факултет на Софийския университет.

Бактерията намира приложение и при ранна диагностика на ракови заболявания с ядрено-магнитен резонанс. Освен това произвежда пигменти, които могат да се използват за производство на биогрим за дамите и помага за откриване на тежки метали в замърсената вода. Бактерията е открита съвсем случайно в близост до хижа "Алеко" на Витоша, разказва проф. д-р на техн. науки Иван Недков от Института по електроника.

Още през 2005 г. институтът обменя опит с японски учени. При една от срещите българските учени предлагат да се разходят до Витоша. Там един от японските учени, изучавал дълго време въпросната бактерия, я открил в планинските потоци. Лептотрикс е невидима за човешкото око, но произвежда нанотръбички, които, когато се наслоят, създават типично червеникава утайка върху чешмата или водата в потоците. По този начин японецът я намерил на Витоша. Тя обича да се възпроизвежда в чисти водоеми.

Потоците с "вълшебната вода" са добре познати на туристите, които обичат да се разхождат на Витоша. Хората от години се възползват от лековитите свойства на водата и често лекуват своите болежки именно по този начин.