40 минути на ден на открито – инвестиция в детското зрение

  • 40 минути на ден на открито – инвестиция в детското зрение

    Снимка: Свилена Велчева

Днешните младежи са по-склонни да прекарват голяма част от времето си на закрито и това може да увреди сериозно на зрението им, пише „Дейли Мейл”.

Това не се дължи изцяло на времето, което те прекарват пред екрана - липсата на естествена дневна светлина може би довежда до повишаване на процентите на късогледство сред младите. Прекарването на допълнителни 40 минути на ден на слънце показва категорично подобрение на зрението при деца.

В Китай, където четирима от пет тийнейджъри са късогледи, се тества ефектът от прозрачни класни стаи в опит да се увеличи достъпът на учениците до естествена светлина. В резултат китайските учени са съобщили за намаляване на 23 на сто от случаите на миопия – т. нар. късогледство - при деца, които прекарват допълнителни 40 минути игра на слънце всеки ден.

Проучвания, проведени в Австралия и от Държавния университет в Охайо, в САЩ са дали подобни резултати. Водещият очен хирург Дейвид Аламби предупреждава, че увеличаване на проблемите със зрението може да има и във Великобритания, ако децата не възвърнат любовта си към игри на открито.

Липсата на дневна светлина, а не толкова продължителното четене, може да е основната причина за увеличаване процента на късогледство при децата. Четенето и ученето се извършват на закрито, далече от дневна светлина. За повечето хора зрението е дадено по рождение. Но не бива да забравяме, че трябва да помагаме на очите си, за да ги ползваме със здраве колкото може по-дълго. Поне доколкото зависи от нас. Затова е добре да насочваме децата докато четат, пишат, рисуват така, че светлината да идва откъм гърба им. И да прекарваме максимално дълго навън.