понеделник, 18 юни 2018 г.

Да откажем цигарите на Световния ден без тютюнопушене!

  • Да откажем цигарите на Световния ден без тютюнопушене!

И без да припомняме в детайли какво се случва с организма на пушачите, те могат да си го прочетат в резюме по кутиите на цигарите. Повече от 4000 химични вещества се съдържат в тютюневият дим. Токсични, радиоактивни, канцерогенни. Последният ден на май е обявен за ден без цигарен дим. Дали да не започнете отказването от цигарите именно днес? Да видим какво си спестявате когато не пушите:

 - владеете положението и можете да казвате „стоп”

- ще родите/ще направите здраво бебе

- ще спестите пари

- намалявате риска от високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт, хронични белодробни заболявания и рак

- дишате по-леко

- изглеждате и сте пълен с енергия и приятен за общуване с околните

- имате розова и опъната, вместо сива кожа

- грижите се за здравето си за и това на децата си

Няма да ви научим как точно да стигнете до първата крачка към отказването от цигари, защото знаем, че това е една много сериозна зависимост. Днес има достатъчно информация и специалисти, които ще ви помогнат. Но ако все пак вземете това решение по една или друга причина, за да изчистите никотина от организма си е добре да се храните пълноценно. За това ще ви трябват и качествени храни: пълнозърнест хляб, бобови култури, овесени ядки, зеле, моркови, варено жито, плодове, чай, риба, много вода.

Временно може да качите килограми, но това, в съчетание с нервност, кашляне, и безсъние показва, че тялото ви продължава да се бори, изчиства от никотина,  сияе. Ще успеете, само не се отказвайте!

Световната здравна организация (СЗО) обявява 31 май като Световен ден без тютюнопушене (World No Tobacco Day) през 1987 година. От тогава до днес, всяка година СЗО  определя  теми на  Световния  ден, насочени към превенцията и ограничаването на тютюнопушенето сред  населението в целия свят. През 2015 година мотото на Световния ден е „Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия”.  През  2015 година  в  изпълнение  на чл.15 /”Незаконна търговия с тютюневи изделия”/ от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, СЗО призовава страните за съвместни усилия да спрат незаконната търговия на тютюневи изделия. Изследване на СЗО на част от световния пазар с тютюневи изделия показва, че една от всеки  десет потребителски  опаковки  са  свързани  с  контрабандна  търговия  с  тези изделия.

Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души, като над 600000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от 8 милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи.

Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. В света, в момента на всеки десет възрастни, умира по един пушач.