сряда, 23 май 2018 г.

Шлем за мозъчна стимулация помага на пациенти с Паркинсон

  • Шлем за мозъчна стимулация помага на пациенти с Паркинсон

    Снимка: m.focus-news.net

Когато Мишел Лейн се сблъсква с последиците от болестта на Паркинсон, най-добрата възможност е да се подложи на мозъчна операция, пише Popular Science. В черепа й са присадени проводници и подобно на пейсмейкър устройство, изпращащо електрически сигнали към мозъчната област, отговорна за движението.
Изследователи от Университета „Джонс Хопкинс“ в САЩ са разработили метод, който постига същия ефект без операция. Устройството, наречено STIMband, представлява шлем за глава от три части. Той използва външни електроди, за да изпраща слаб електрически ток към моторния кортекс на мозъка. Конструкцията е базирана на изследвания на Юсеф Салимпур.
Салимпур проучва неинвазивната мозъчна стимулация, наречена транскраниална стимулация с постоянен ток. При процедурата два гъбести електрода, които се поставят на черепа, изпращат към мозъка слаб ток, който почти не се усеща. Тъй като болестта на Паркинсон причинява асиметрия в мозъка, електрическият ток може да се прилага, за да тонизира или подтиска нервите на засегнатата страна.
Идеята е STIMband да бъде лесно за използване устройство, с което пациентите могат да провеждат 20-минутни процедури в домашни условия всеки ден. При дълбоката стимулация се прави ядрено-магнитен резонанс, за да може лекарят да установи къде точно да постави имплант, докато при STIMband това не е необходмо. Устройството е все още прототип, така че предстоят тестове, които да потвърдят ефективността му и да изключат пласебо ефект. Досега не са установени странични въздействия в краткосрочен план.
Мишел Лейн казва, че не знае какво би правила без дълбоката мозъчна стимулация. По думите й след процедурите треморът спира и мускулите се отпускат. „Мозъчните операции винаги са рисковани, заради опасността от инфекция, но наистина оценявам това, което лекарите се опитват да направят за мен“.

Източник: Focus-news.net