сряда, 23 май 2018 г.

Ваканция без болести

  • Ваканция без болести

    Снимка: Ели Маринова

За по-малките деца ваканцията започна. Всеки момент ще приключат учебната година и големите ученици. Ако през училищните месеци детето ви е боледувало, напълно възможно е да се е радвало че ще „скатае” ходенето в клас. Ако обаче то се разболее по време на заслужената си лятна почивка с досадна хрема и кашлица, то това си е направо за ядосване.

Въпреки това, опсаности се крият навсякъде - дори и в една обикновена селска къща, детето може да настине и да „лепне” банално ОРЗ или грип. Както и по време на пътуване в други страни, на лагер или почивка с други деца, то може да се зарази от чревна инфекция. Всичко  това може да бъде избегнато. Може би е добре да подготвите детето като му обясните правилата за безопасност и хигиена, да го посъветвате да си купува само бутилирана питейна вода. Не забравяйте, детският организъм е много податлив на отслабване на имунната система.

Да засилим имунната система на детето по-рано

Първото, което ни идва наум, може би са методите на народната медицина. Те са пазили нашите баби и дядовци преди. Тогава обаче не е имало други начини. В наше време имаме специални имуномодулатори, които са много по-ефективни и действат по-бързо. В допълнение към народната медицина, можете да подсилите детето с имуностимулант профилактично. Поне две седмици преди заминаването му на лагер, екскурзия, на село. Посъветвайте се с личния лекар преди пътуване на детето си – дали в конктерния случай е препоръчително да се застраховате с подобен препарат. Лекарят със сигурност трябва да знае и природни методи за закрепване на имунитета.

„Не излизай лятно време без абичка и зимно време – без торбичка”

Звучи точно като от фраза от пожълтелите рафтове на дядовата библиотека, но и представа си нямате колко истина има в този простичък съвет. Уточнявам, думата „абичка”, идва от „аба” и означава груб вълнен плат, но в случая визира дреха за всеки случай при застудяване. Та, слагаме тази поговорка вместо съвет, защото тя казва почти всичко. Ако детето ви ще бъде за известно време далеч от вас, научете го, че колкото и топло да изглежда времето по време на тръгване към някоя дестинация, то винаги трябва да си носи дрешка за връщане, когато ще захладнее. Един такъв съвет  може да му спести седмици с пълен нос и болно гърло.

Чистотата пази

Като мантра е добре да им се повтарят поне седмица преди заминаването на малките деца хигиенните съвети. Положително не сте спирали да им повтаряте, че ръцете се мият преди всяко хранене. Че зъбки се мият сутрин и вечер. И куп още съвети за чистотата и хигиената на деня им. И все пак, добре е изрично да им бъде обяснено, че неизмитите ръце, че купените от случайни будки сандвичи, както и водата, изпита от непроверен източник, може да ги вкарат за дълго в леглото. 

Сигурно има и още предварителни грижи, които могат да подготвят децата ви за ваканцията. Но като че ли тези няколко съвета могат да ги предпазят от достаъчно досани и нежелани „бонуси” на лятото. То тъкмо започна. Пожелаваме на вас и прекрасните ви дечица едно незабравимо, топло (и негорещо) лято!