събота, 26 май 2018 г.

Какво да изхвърлим, за да запазим здравето си

  • Какво да изхвърлим, за да запазим здравето си

Когато говорим за здраве и дълголетие, често визираме неща, които трябва да купим, за да имаме съвършена физическа и душевна форма. Тренажьор, модно спортно облекло, витаминни добавки, специални приспособления. Едва ли обаче се замисляме, че някои предмети от бита, напротив, трябва да изхвърлим. В края на краищата, те подкопават нашия имунитет и отнемат години от живота ни. Кои са тези неща?

Ароматизатор

Прекрасният аромат на прясно окосена трева, цвете, морски бриз или мирис на бор са важни елементи от нашето удобство. Какво удоволствие е да се върнем към спомени, които ароматите ни навяват от детството. Да се върнем мислено там, където искаме, където ни чакат, където всички вкусове са свързани с нещо добро! Затова и много домакини се обръщат към освежители за въздух. Важно изискване за качеството на последните е устойчив аромат. Прибягвайки обаче към ароматния спрей, ние забравяме,  че това си е чисто и просто продукт на химическата промишленост. В него се крие голяма концентрация на химически съединения с вредно въздействие върху репродуктивната функция на жените, а дори може да доведе до малформации при плода.

Антибактериален сапун и кърпички

Смята се, че това е неизменна нещо за изчистването на ръцете, след като сме пътували в обществения транспорт или сме били на преглед при лекар в поликлиниката. Много млади майки доверяват на този сапун най-ценното - децата си, когато те идват от улицата и са се ровили в пясъчника. Но цялата истина ли знаем за тези сапуни и кърпички? Антибактериалните сапуни убиват бактериите така, както някои антибиотици. Те лишават кожата от жизнено важни полезни бактерии (има такива). Така, че също така създава резистентност както някои антибиотици. Това означава, че когато вие или вашето дете се нуждае от лечение, антибиотик, който вече сте пили, може да бъде вече неефективен. За да избегнете това, почиствайте кожата си с обикновен сапун. Същото важи и за мокрите кърпички.

Старите маратонки

Те могат да бъдат обичани, с много добро качество и невероятно скъпи, но трябва да се сменят след като сме изминали 400 км. Това доказва едно скорошно проучване на американския доктор на медицинските науки Джейсън Карп. Ако за седмица минавате около 30-40 км, е добре да сменяте обувките си на всеки 3 месеца. Работата е там, че когато обувките се износват,  те губят подметката си. С всяка стъпка, краката ни се налага да правят все по-големи усилия, за да стигнат до финала. Това от своя страна, се отразява зле на мускулите и сухожилията на краката, рискувате да се нараните без причина. Ако можете да си го позволите, сменяйте по-често обувките си.

Четка за зъби

Че усмивката ни до голяма степен се дължи на ген, вярно е. Но и на хигиена. За да имате холивудска усмивка, трябва да си миете зъбите по два пъти на ден. Знаят го и децата. Забравяме или не знаем обаче, че четките за зъби са склонни да остаряват и да губят коравината на косъмчетата, необходими за пълна грижа на дентална кухина. Ако продължите да използвате четката прекалено дълго време, нуждата от посещение при зъболекар е неизбежна. Едва ли представата ви за идеално прекарано време е на стола на доктора. Освен това, старите четки се задръстват от опасни бактерии. Бъдете внимателни и сменяйте четката си за зъби на всеки 3 месеца.

Дрехи, които не носите

Учените стигнаха до интересно заключение, че дрехи, които залежават, неизползвани в гардероба повече от една година, повишават нивото на тревожност при жените. На мъжете им е все тая. Причината изглежда нелепа, но е факт -  на тези дрехи дамите са залагали твърде големи надежди. Тези изрази са ви познати: "Ще отслабна и ще облека тази прекрасна рокля", "Ще почакам връщането към модата плисирана пола, а след това ще я облека"? Във всеки от тези случаи, залежаването на дрехите ни кара да се чувстваме неловко. Често не си купуваме нови дрехи, защото вече имаме "пълен гардероб." Всичко на всичко, е необходимо да се разделите с ненужните одежди и да си купите нещо ново. Пазаруването почти винаги повишава настроението на жените.

Подправки

Ако обичате да готвите с много подправки, във вашия кухненски шкаф със сигурност има доста кутии с ароматно съдържание. Когато са там  прекалено дълго, подправките губят вкус и рязкост. Добавянето на стари подправки към храната не само, че няма да даде очаквания ефект, храната ще изглежда безвкусна, но и може да се наложи да посегнете към допълнителни „подобрители” на менюто - масло, кетчуп, майонеза. Висококалоричните храни може да предизвикат повишаване на теглото и дори затлъстяване. Просто актуализирайте съдържанието на вашия кухненски шкаф.

Грим и течни червила

Всички видове козметични продукти с течна консистенция събират бързо микроби. Процесът се ускорява, ако забравите за да завиете капачката на спиралата или течното червило. Проблемът е толкова сериозен, че дерматолозите предупреждават за алергични реакции, болести на устните и клепачите. За да предотвратите неприятните последици, на всеки 3 месеца актуализирайте козметиката си. 

Не залагайте твърде много на слънцезащитните кремове

Когато става дума за слънцезащитни кремове, срокът на годност е от първостепенно значение. С течение на времето, SPF-филтрите са деградирали, защото без значение колко често и колко много нанасяте от крема върху кожата си, козметиката няма да ви предпази от фотостареене и риск от рак.

Смартфон и мобилен телефон

Разбира се, че никой няма да ви накара да изхвърлите толкова нужния телефон днес, в 21 век. Но да ограничим неговото присъствие в живота си, е много желателно. Не само заради излъчването, доказано от много експерти, но фактът, че iPhone и Android може да доведат до претоварване с информация. Интернет е нещо, без което (ако вече сме свикнали), е трудно да живеем. За работа, сверка на социалните връзки в мрежата, да видим новините или да предадем информация. Но с мярка. Нека все пак да не губим връзка със земята, на която сме стъпили и да живеем здраво в реалния живот!

Бъдете здрави!