сряда, 23 май 2018 г.

Повишено внимание към опасните Е-та в сладоледа, чипса и бонбоните

  • Повишено внимание към опасните Е-та в сладоледа, чипса и бонбоните

Не можем да избегнем опасните Е-та напълно, освен ако не живеем в гората и не произвеждаме сами всичката си храна. Но можем да бъдем внимателни като сме информирани за опасните съставки в храните, към които посягат децата ни. Куриозно и нелепо е,  че именно храни като солети, бисквитки, кексчета, вафли и др., които са обичайно лакомство за малчуганите, много често съдържат недопустими добавки. За отровните съставки се заговори след съвместна пресконференция на екипа от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, който е направил изследване по темата. Би трябвало да се използват 1000 пъти по-ниски концентрации на Е-тата, за да бъдат безопасни, сигнализира доц. д-р Георги Милошев ръководител на Лабораторията от близо 12 години. Екипът му е разработил чувствителен метод за изследване на ДНК на клетката.

Производителите на хранителни продукти и напитки са използвали и добавяли богат асортимент от химически вещества с цел да увеличат трайността, вкусовите качества, търговската привлекателност и икономия на разходите по производство. Такива са най-различните консерванти, оцветители, емулгатори, овкусители, ароматизатори и т.н. и напитки и сокове, сладолед, чипсове, снаксове и консервирани храни.

Има храни с Е-та, които ние, възрастните, можем да консумираме (в умерени количества разбира се), но в никакъв случай не бива да предлагаме и да включваме в менюто на бебетата и малките деца. Концентрация на най-много опасни Е-та в храните има в оцветените бонбони и сладоледи, както и тортите със снимка. Прекалената им консумация може да доведе след време до заболяване от рак.

Какво са Е-тата - химически продукт официално тестван, разрешен от ЕС и България и се добавя в храните - оцветители, антиоксиданти, подсладители, набухватели. От 14 изследвани Е-та в храните от екипа на лабораторията, 6 са се оказали най-вредни и увреждащи ДНК, а именно - три оцветителя-еритрозин (Е127), индиго кармин (Е132) и фаст грийн (Е143), консервантът натриев нитрит (Е250), добавката кофеин, много използвана в енергийните напитки и 4-аминоантипирин (4ААР) с широко приложение във фармацевтичната промишленост. Според доц. д-р Милошев, обаче е всички 337 Е-та трябва да бъдат забранени. По негово мнение след прекомерна употреба на Е-тата в оцветителите, те могат да се интегрират и предават по наследство.