понеделник, 28 май 2018 г.

Безплатни консултации за хепатит В и С във Варна до края на юли

  • Безплатни консултации за хепатит В и С във Варна до края на юли

Днес се отбелязва Световния ден за борба с хепатита. Целта е повече хора по света да се запознаят с коварната болест и да се насърчи профилактиката, диагностиката и лечението й. 28 юли е рождения ден на нобеловият лауреат проф. Барух Самуел Блумберг - откривателя на вируса на хепатит B.

Тази година мотото е : „Това е хепатит. Опознай го. Пребори го.” (This is hepatitis. Know it. Confront it.").  Денят се отбелязва от 2008 година насам. Вирусите на хепатит A, B, C, D и Е представляват основен глобален здравен риск за около 240 милиона души, които са хронично инфектирани с вируса на хепатит B и около 150 милиона души с хепатит C. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират. Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени.

Насърчаване на превенцията, скрининг и контрол на вируса, по-широкото разпространяване на ваксини за хепатит, глобални координирани действия срещу болестта са само част от целите, които си поставя Световната здравна организация с отбелязването на този ден. През 2012 г. бе поставен и световен рекорд на Гинес, след като 12 588 души от 20 различни държави пресъздадоха трите маймунки „Не чувам, не виждам, не говоря", с което символично показаха пренебрегването и липсата на познания към болестта.

Деветдесет на сто от българите не знаят какво е хепатит С, сочи проучване на сдружение "ХепАктив". 350 000 души са носители на хепатит Б и 150 000 - на хепатит С, без да знаят това. Затова е важно веднъж годишно да се правят профилактични изследвания, посочва Силвана Лесидренска. Това е заболяване, което се предава по кръвен път. Лечението, което се отпуска от Здравната каса, към момента е с интерферон. В световен план все повече навлизат новите терапии, които са безинтерферонови и които са с висок процент успеваемост - над 95% шанс за излекуване на пациента. Годишно само 1000 души с хепатит С у нас се подлагат на лечение.

Безплатни консултации на хора с хепатит В и С се извършват във Варна до края на месеца.

Консултациите са за пациенти, които имат готови изследвания и се извършват всеки ден до 31 юли от 12,00 до 14,00 часа в Клиниката по хепатогастроентерология на УМБАЛ „Св. Марина”, намираща се на 11 етаж на лечебното заведение.