сряда, 23 май 2018 г.

Тялото ни подсказва навреме за пробойни

  • Тялото ни подсказва навреме за пробойни

    Снимка: foreignstudents.com

Стига да са отворени сетивата ни и да внимаваме с какво се храним, стига да спазваме физическа, духовна и морална хигиена, непремено ще чуем зова на организма си, ако нещо с нас не е наред. Понякога тялото ни се опитва да ни каже нещо - че му липсват витамини, че не получава достатъчно сън или е уморено от боклучава храна. Предлагаме ви да се вслушаме в някои от най-честите сигнали:

- Ако ъгълчета на устните ви са напукани, е възможно да не ни достига желязо, витамин В6, В12 и фолиева киселина. Консумацията на повече месо, бобови култури, млечни продукти и зелени зеленчуци ще е от полза. Напуканите устни са симптом на дефицит на витамин В2. Пийте млечни продукти и яжте бобови култури.

- Ако са крехки и нацепени ноктите ви, това е дефицит на желязо, цинк и важни мастни киселини и може да се поправи с повишен прием на месо, риба и бобови култури.

- Сухи очи: Този симптом подсказва, че на тялото може би му липсват витамин А и важни мастни киселини. Добре е да повишим приема на млечни продукти, зелени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци.

-  Ако косата ви расте много бавно, може би не ни стига желязо или цинк. Яжте бобови култури, млечни продукти и морски дарове.

- Пърхот често показва недостиг на витамини С и В6, важни мастни киселини или цинк. Наблегнете на цитрусови плодове, месо, риба и млечни продукти.

- Силно зачервени очи може да дължите на прекалена рабоа с компютър, но често сигнализират за недостиг на витамините А и В2. Наблегнете на зелени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци.

- Депресията може да се държи на недостиг на витамин В6. Повече риба и изобилие от плодови и зеленчукови сокове ще помогнат. Временно не разчитайте кафето да ви въздига, защото час по-късно ще ви „забие”. Пробвайте с ябълка сутрин, повече вода и айран.