сряда, 23 май 2018 г.

В кой ден от седмицата сме най-концентрирани?

  • В кой ден от седмицата  сме най-концентрирани?

Днес е понеделник. Или сряда? Може би вторник? Точността и скоростта на отговор на въпроса "Кой ден е днес?" е различна при всеки. А може би всеки от нас има точно един ден в седмицата, в който е най-концентриран и работоспособен.

Много хора недолюбват понеделник, защото ги разделя от така чаканата почивка, сякаш започва съвсем нов живот. В петък настъпва велика радост от срещата с уикенда, а в неделя ни боли глава само като си помислим за утрешния понеделник. Доближават ли се тези симптоми до вашите възприятия и защо е така? Психолози от три американски университети смятат, че това е възможно. Те интервюирали доброволци по темата с въпроса – с какво асоциират имената на дните от седмицата. Участниците най-често категоризирали понеделник със скука, умора, нервност и петък с купон, свобода, разходка. Интересното е, че вторник, сряда и четвъртък свързали с едни и същи явления. Макар че някои дни са средата на седмицата хората натоварвали с един и същ заряд.

Изследването е проведено в различни дни от седмицата, а преди началото на основната част от проучването, психолозите питали: "Какъв ден е днес". Отново, най-бързо на този въпрос хората отговаряли ако ги питат в понеделник или петък. 40% от анкетираните обърквали дните от седмицата с ден по-рано или късно, а повечето от грешните отговори се давали във вторник и четвъртък. Най-често хората са дезориентирани по време на ваканция, отпуск, пътуване. Майките в отпуск по майчинск и безработните бъркали по-често от останалите точния ден от седмицата.

Тези резултати могат да показват не само, че ни се изплъзва точността за дните от седмицата, но и това, че други показатели на умствените способности и психика може да варират от понеделник до петък. Това, което може да направите за себе си, е да се самонаблюдавате известно време, имайки предвид тази информация. Ако забележите, че концентрацията ви е най-силна в конкретен ден от седмицата, набелязвайте именно тогава да свършите най-важните за вас дела. Ако разбира се, това е възможно и ако може да си позволите да „оставите днешната работа за утре”.