сряда, 23 май 2018 г.

Създадоха тест за реалната възраст на човешкото тяло

  • Създадоха тест за реалната възраст на човешкото тяло

Тест, който показва как старее тялото на човек като се определи неговата "биологична възраст" създадоха британски учени. Този метод може да предскаже кога един човек ще умре, както и да определи хората с висок риск от развиване на деменция. Тестът ще може да има приложения и в здравните услуги, пенсионното осигуряване и застрахователния бизнес. Екипът учени от Кралския колеж в Лондон, цитирани от Би Би Си, казват, че определянето на „биологичната възраст“ е по-полезно от възрастта на човек в години.

Тестът разглежда характеристиките на остаряване на клетките във всяко отделно тяло като сравнява поведението на 150 гени.

По мнение на учените термините здраве и възраст са две корено различни неща. И докато някои ежедневни решения като лежането на дивана по цял ден може да са вредни за здравето, то те изглежда не оказват влияние на начина, по който тялото старее. Екипът смята също, че комбинирането на факторите от ежедневието и биологичната възраст могат да дадат по-добра картина на здравето на човек. Учените са провели изследването върху група възрастни хора над 70-годишна възраст в Швеция като са успели да предскажат кои от тях ще починат през следващите години. Плановете за изследването са то да бъде тествано при процеса на трансплантиране на органи във Великобритания. Така ще може да се прецени дали хора, които са възрастни, но имат млада „биологична възраст“, могат да станат донори.