Боинг откри завод за космически кораби

  • Боинг откри завод за космически кораби

    Снимка: dnes.bg

Авиконструкторът Боинг откри във Флорида завод за космически кораби за граждански и търговски полети, предаде Ройтерс. "Това е момент от историята, който отразява началото на нова епоха в човешкото усвояване на космоса", заяви изпълнителният директор на Боинг Денис Мюлънбърг на церемония в космическия център Кенеди в Кейп Канаверал в щата Флорида.

В хангарите, които едно време НАСА използваше за своите космически совалки, сега ще бъдат сглобявани космическите кораби Си Ес Ти-100 Старлайнър на Боинг. Дебютният тестови полет на капсулата е насрочен за 2017 г.Тези кораби ще излитат от Кейн Канаверал с ракета Атлас 5, разработена благодарение на партньорството на Боинг с Локхийд Мартин.

НАСА плаща 4,2 милиарда долара за тестовия полет на Старлайнър и за шест негови полета до Международната космическа станция. Американската космическа агенция има сходен договор и с частната компания Спейс екс, на която плаща 2,6 милиарда долара за кораба Дракон. Преди това НАСА предостави съответно 621 милиона долара и 545 милиона долара на Боинг и на Спейс екс за дизайна на техните космически капсули и за разработването им. Старлайнър на Боинг и Дракон на Спейс екс могат да превозват до 7 души екипаж или пък екипаж и товар от и до МКС.

Източник: БТА