В обръщение е нова банкнота от 20 евро

  • В обръщение е нова банкнота от 20 евро

    Снимка: investor.bg

Новата банкнота от 20 евро беше официално пусната в обръщение днес от Европейската централна банка (ЕЦБ), след като вчера беше представена на пресконференция в централата на финансовата институция във Франкфурт.

Общо 4,3 милиарда купюри от новата банкнота са отпeчатани за всички страни, въвели единната европейска валута. Само във Франция техният брой е 1,9 милиарда или 44 на сто от общия обем.

Банкнотата е от серията "Европа" и беше предшествана от пускането на купюри от 5 и 10 евро. Тя съдържа подобрени защитни символи в сравнение със сегашната, уточни банката в комюнике, цитирано от АФП.

"Серията "Европа" е въведена, за да се подобри още повече защитеността на евробанкнотите и да се запази технологичната преднина пред фалшификаторите", припомня ЕЦБ, която още от декември миналата година помага на производители, доставчици и собственици на банкомати да се подготвят за въвеждането на новата банкнота.

Новата банкнота има портретен воден знак. Когато се държи срещу светлината, се вижда изображението на Европа (героиня от древногръцката митология, дала името на континента).

От тази серия през май 2013 година бе пусната нова купюра от 5 евро, а в края на септември - и 10-еврова банкнота, припомня БТА.