Деца конструираха еко зарядно за обществено ползване

  • Деца конструираха еко зарядно за обществено ползване

    Снимка: kazanlak.com

Казанлъшкият ученически клуб „Млад конструктор” разработва зарядно устройство под формата на динамо, което преобразува физическата енергия в електрическа, като предлага на ползвателите си пълна независимост от електрическата мрежа при зареждането и използването на различни мобилни устройства и компютърни системи.

Зарядното ще бъде поставено на публично място, за да се възползват всички казанлъчани от иновацията за по-зелена и технологична градска среда, разказва инж. Даниел Илиев – ръководител на клуба.

Предстои разработката на младите конструктори да бъде поставена в двора на професионалната гимназия „Иван Хаджиенов”, където учат децата-иноватори. Зарядното им устройство ще съчетава достъпа до интернет, подсигурен от надеждно захранване, природосъобразния начин на живот и активното движение в градска среда.

Сред другите потенциални приложения на проекта „Динамо” е възможността за обособяване на енергийно независимо работно място, което да гарантира по-здравословен начин на работа, дори ако пространството се ползва веднъж седмично от служителите.

Автор и организатор на проекта е инж. Даниел Илиев. Преди три години той създава клуб „Млад конструктор“ към професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ в Казанлък и го ръководи и сега. 250 ученици се обучават в машиностроителни и компютърни специалности в гимназията, а проектът на „Млад конструктор” заинтересува всички бъдещи техници. Преди работата по иновативното зарядно устройство, участниците в клуба са създали проекти за триколка и лодка. Даниел харесва работата с деца и ги насърчава да се занимават по-активно с иновации, а и да се стремят да осъществят мечтите и целите си, което ги мотивира да учат и да се развиват.

Източник: kazanlak.com