Започна карнавалът във Венеция

  • Започна карнавалът във Венеция

    Снимка: elfytours.com

Хиляди зрители се събраха в центъра на Венеция, за да наблюдават или да станат част от карнавала в един от най-романтичните италиански градове. Карнавалът във Венеция е сред най-старите в света. Празничната лудост отдава дължимото на веселието и разюздаността преди периода на Великите пости – 40-дневният период, който завършва с най-големия християнски празник – Възкресение Христово.

Кулминацията на празничното шествие спря дъха на мнозина – млада жена се спусна по метална жица от близката камбанария на площад "Сан Марко", като номерът е известен като „полетът на ангела”. Церемонията повтаря полета на млад турски акробат, който преди пет века се разходил по тънко въже, опънато от мачтата на акостирал в пристанището кораб до най-високата кула на камбанарията.

Маскените балове са били често събитие в древните дворци на местните дожове, а по време на годишния карнавал се организират концерти и процесии с гондоли по каналите. Използването на маски е древна традиция, през ХVІІІ век те били слагани от знатните велможи и аристократите, когато искали да запазят анонимността си, докато гласуват по важни обществени въпроси. Венецианският карнавал се провежда за първи път през ХІ век, като в рамките на два месеца в началото на годината хората се впускали във веселия, забравяйки грижи и проблеми. През ХVІІІ век тържествата западат, за да бъдат възстановени в пълния им блясък през 1979 г.

Източник: EkipNews.bg